[PEAKMETER]

Een 8×8 RGB-LED matrix, een microfoontje met voorversterker, een 7-bands spectrum analyzer en een Arduino microcontroller. Dat zijn de ingredienten voor een heel erg simpel te maken en coole gadget: De [PEAKMETER].

Film

Foto’s
20140310_200045
Een 8×8 RGB-LEDmatrix. Let op de corny ‘bLiNkY bLiNkY…’ net boven de 2e rij LED’s emo
Het moge duidelijk zijn dat ik zelf niet de ontwerper en fabrikant ben van deze printplaat…

20140310_200002
De achterkant van dit bouwsel. Heerlijk slecht en snel gesoldeerd, vol met modwires. Zoals het hoort.

20140310_200034
De zijkant. 2 centimeter dik ongeveer.

Op het eerste gezicht niet zo heel bijzonder eigenlijk, het lijkt gewoon wat simpel plakken en solderen van reeds bestaande onderdelen zonder veel innovaties. Dat klopt. Het echte werk zat hem in het programmeerwerk.
De peakmeter maakt onderscheid tussen een ‘7 bands spectrum analyzer’ stand en een ‘random’ stand.
Standaard staat de module in de ‘random’ stand bij aanzetten. Er worden dan patroontjes en kleur/lichteffecten weergegeven, welke allemaal los zijn geprogrammeerd en willekeurig elkaar afwisselen. Een beetje druk disco-achtig effect.
Op het moment dat er een bepaalde hoeveelheid geluid wordt versterkt door de voorversterker van de microfoon, wordt dit herkend en gaat de peakmeter over naar 7-bands spectrum analyzer stand en geeft met balken de geluidsruk aan verdeeld over 7 frequenties. Ook dit is softwarematig geregeld.

Ik kwam op dit idee, omdat het mij zo saai leek om naar een leeg/functieloos display te kijken van de peakmeter als er even geen muziek wordt gedraaid.

Leave a Reply