Stereo peakmeter

Klikbare foto:
20131011_190723

Filmpje:

Wat uitleg:
Dit was oorspronkelijk bedoeld als peakmeter voor mijn andere project, de [BLACKBOX].
Dat is niet meer doorgegaan, omdat ik geen geschikte locatie kon vinden voor deze print. Maar desalniettemin mag dit projectje niet ontbreken op de kleine projecten pagina.

Wat er gebeurt is het volgende: Het audiosignaal komt binnen via 2 cinchaansluitingen (Links en Rechts signalen) en worden asynchroon gemaakt en iets versterkt door de opamp chip (Het kleinste chipje linksonderin). Dit zijn eigenlijk 2 opamps in een. Ieder kanaal krijgt zijn eigen opamp. Vanuit de opamp komt een variabel asynchroon spanninkje van zo’n 0.45 tot 10 volt, afhankelijk van het geluidsniveau. Deze spanninkjes ¬†worden gemeten door de LM3915’s (Logaritmische leddriver). Dit zijn de 2 grootste chips op het bord. Afhankelijk van de input spanning van die chips stuurt deze een ‘AAN’ signaal naar 0 tot maximaal 10 LED’s. Dit gebeurt logaritmisch met een 3bB schaal. 3dB (drie decibel) toename is een verdubbeling van het vermogen. Voorbeeld: Een versterker van 100 Watt met daaraan een speaker die 100 decibel aan geluid produceert, zal bij de zelfde speaker, maar met 200 Watt, ongeveer 103 decibel produceren. Bij 400 Watt wordt dat 106 en bij 800 Watt is dat dus 109 decibel.

Bij de LM3915 gaat het eerste ledje branden bij een heel klein vermogen. Het tweede ledje brandt bij een verdubbeling van dat vermogen. Het derde ledje brand bij een verdubbeling van het tweede vermogen. (Dus 4x zoveel als het vermogen dat nodig is om het eerste ledje te laten branden). Uiteindelijk zal bij het tiende ledje een hoog vermogen nodig zijn om te branden; ongeveer 512 keer zo veel vermogen dan het eerste ledje nodig had!

Kosten:
16 Euro ongeveer