Tijdbomspel – Fort de Hel (2)

Waarschuwing South_Africa_-_General_Warning_sign_(temporary).svg Lees dit eerst
Op deze pagina wordt een tijdbomspel besproken. Deze lijkt op een echte, maar is dus ‘inert’. Dat wil zeggen dat er geen enkele explosieve lading wordt gebruikt. Desondanks lijkt deze tijdbom op een echte. Zeker voor een ongetrainde of de ‘gewone mens’ kan een onbedoelde, plotselinge confrontatie met een dergelijk object erg schokkend zijn. Mocht je uit deze pagina inspiratie halen of er zelf een gaan maken, houd bovenstaande in gedachten.  Zorg er voor dat iedereen in de omgeving, of mogelijke omstanders vooraf weten dat dit een rekwisiet/ neppe bom is. Vanzelfsprekend zijn luchthavens, stations, bussen, boten, trams, treinen, scholen, bibliotheken, overheidsgebouwen, drukke gebieden en een tal van andere plaatsen NIET geschikt om een dergelijk object bij je te dragen. Gebruik je verstand.

Opdrachtgever: Fort de Hel (http://www.fortdehel.nl/)
Opdracht: Ontwerpen en maken van 2x tijdbomspel met externe timer en relaisbord
Start opdracht: Dinsdag 06-10-2015
Verwacht oplevering: Vrijdag 13-11-2015 – Opgeleverd 17-11-2016

Twee tijdbomspellen, identiek aan elkaar. Dat is wat ik ga maken in deze opdracht. De hoofdprintplaat, de GM7UTB zal gebruikt worden, maar krijgt een kleine Rev2 update (Momenteel gebruik ik nog de Rev1). Een aantal zaken, zoals een logic level converter voor de neopixel (WS2812B) LEDs, zullen nu onboard worden gesoldeerd. Hiervoor moet ik het design van de GM7UTB printplaat wat aanpassen. De bedoeling is dat er minder lange verbindingen nodig zijn voor het one-wire signaal van de neopixel leds. Dit komt de stabiliteit van de verbinding ten goede. Qua functionaliteit zal er van buitenaf vrij weinig merkbaar zijn.
De opdrachtgever wil dat beide bomspellen voor zover mogelijk identiek zijn aan een eerder gemaakt bomspel voor deze opdrachtgever. Daar gaan we dan ook voor 🙂

07-10-2015
De eerste onderdelen zijn in bestelling.

08-10-2015

Snijwerk
De snijtekening is klaar. Aangezien er een eerder gebruikt model gebruikt gaat worden, was er niet veel werk aan. Als je misschien kan zien in de tekening (hieronder), zie je snijwerk voor 3 bomspellen. Dit klopt. Ik ga er eindelijk ook een voor mijzelf maken, die ik zal gebruiken als demo-model en om nieuwe software op te testen. Dit wordt een kleiner model en zal ook in een kleiner koffertje worden geplaatst als de 2 panelen van de opdrachtgever nu.
snijtekeningGM7UTB_BW40_IMAGE

Levering materialen
Een groot aantal componenten zijn binnengekomen. Ik ben nu bijvoorbeeld de trotse bezitter van een heuse ‘Reel’ met 1000 SMD 0805 100nF condensatoren… Ok dat moest ik blijkbaar even mededelen voor mijn goede gevoel. Misschien heb ik over een paar maanden wel een eigen pick-and-place machine…(Huh? Wat is dat? -> [Link]) Wel wat ijverig, maar wie weet ooit :-P.
Terug naar de levering. Ik heb dus overal genoeg van besteld, want steeds maar elektronische componenten per 10, 20 of 50 bestellen schiet niet echt op, is duur, tijdrovend en de voorraad klopt vaak ook niet, met steeds aangebroken hoeveelheden overal. Ik probeer nu dus wel fatsoenlijke hoeveelheden in te slaan van veelgebruikte componenten. Het is een grotere investering en het risico bestaat dat ik een berg componenten overhoud na een update in mijn productdesign, waardoor die componenten niet meer nodig zijn, maar dat is zorg voor op dat moment zelf.

DSC_0079
De ‘Reel’ met SMD condensatoren, 1000 stuks.

Update leveringen (14-10-2015)
De meeste onderdelen zijn binnen nu. Ik wacht nog op de printplaten, de RFID modules en een koffer. (Bedrijf had minder koffers geleverd dan besteld…)

DSC_0482
Het snijwerk is vandaag binnen gekomen. Ziet er weer prima uit 🙂