Tijdbomspel – pop-up fun (2)

Waarschuwing South_Africa_-_General_Warning_sign_(temporary).svg Lees dit eerst
Op deze pagina wordt een ‘tijdbomspel’ besproken. Deze kan lijken op een echte, maar is dus ‘inert’. Dat wil zeggen dat er geen enkele explosieve lading wordt gebruikt. Voor een ongetrainde of de ‘gewone mens’ kan een onbedoelde, plotselinge confrontatie met een dergelijk object erg schokkend zijn. Mocht je uit deze pagina inspiratie halen of er zelf een gaan maken, houd dan bovenstaande in gedachten. Zorg er voor dat iedereen in de omgeving, of mogelijke omstanders vooraf weten dat het een rekwisiet of spel is. Vanzelfsprekend zijn luchthavens, stations, bussen, boten, trams, treinen, scholen, bibliotheken, overheidsgebouwen, drukke gebieden en een tal van andere plaatsen NIET geschikt om een dergelijk object bij je te dragen. Gebruik je verstand.

Opdrachtgever: Pop-up Fun
Opdracht: Ontwerpen en maken van een escape room tijdbomspel
Start opdracht: Vrijdag 21 november 2014
Opgeleverd: Maandag 9 december 2014

Voor een bekende opdrachtgever ga ik weer een tijdbomspel maken. Deze krijgt de GM7UTB printplaat en wel de heuse ‘Rev 1’ variant. Hieruit zijn wat kinderziektes gehaald, welke bij de ‘Rev 0’ variant nog met de hand en wat soldeerwerk moesten worden opgelost. Ook zijn de headers op een voor mij zelf wat logischere manier ingedeeld en gepositioneerd. In feite dus de zelfde printplaat met dezelfde functionaliteit, maar minder nawerk voor mijzelf wat betreft workaround soldeerwerk en aanpassing van aansluitingen.
Deze printplaat is in bestelling en wordt rond 3 December geleverd. Gezien de krappe levertijd, zal het meeste werk aan dit tijdbomspel dus in de tussentijd worden uitgevoerd.
Het meeste programmeerwerk is gelukkig al gedaan bij een eerdere versie van de GM7UTB, welke ik heb mogen uitrollen, dus daarmee kan ik mijzelf niet meer in de vingers snijden. Nu we het toch over snijden hebben: Het benodigde snijwerk is ook al grotendeels getekend en de onderdelen hoeven enkel nog goed gepositioneerd te worden op het paneel in de snijtekening. Natuurlijk wordt de lay-out wat anders, want elk tijdbomspel dat ik maak zal er anders uit blijven zien, zodat niemand een tijdbomspel krijgt met een precies het zelfde uiterlijk.

UPDATE 25-11-2014

De koffer komt vandaag binnen en na het opmeten van de maten hiervan kan ik beginnen aan het maken van de snijtekening. Het is een gele koffer ditmaal. De opdrachtgever wilde dat de bom goed zou opvallen, dus in plaats van oranje een keer fel geel zou een leuke afwisseling kunnen zijn. Aan het maken van de snijtekening zal niet veel werk zitten, daar de meeste, in het verleden reeds ontworpen onderdelen slechts te hoeven worden gepositioneerd op een voor de opdrachtgever praktische plek, met in het oog houdend dat het er nog een beetje cool en uniek uit blijft zien natuurlijk 🙂

UPDATE 26-11-2014

De koffer is binnen en wat een beest is dat zeg. Gelijk ook maar de snijtekening in orde gemaakt en naar de snijder gestuurd. Foto’s:

20141126_091528Als ik hier geen werkruimte in heb, dan weet ik het ook niet meer. Hij is iets groter dan de koffer waarin het eerdere tijdbomspel zat van pop-up fun.

20141126_091537Kon het niet laten om gelijk maar een frontlabeltje te maken. 1.1F is trouwens niet zomaar uit de lucht gegrepen. Class 1.1 staat voor ‘explosieven die mogelijk massaexplosies teweeg kunnen brengen’ en F staat voor het feit dat er een primair explosief en een secundair explosief bij elkaar aanwezig zijn, dat wil eigenlijk zeggen: Ready to go boom and it will shred you up when it does so… Natuurlijk maakt het woordje INERT deze gedachtegang weer helemaal ongedaan en dat is maar goed zo 😉

snijtekeningBW3000_WebsiteDe snijtekening. ‘Optimaal’ gebruik gemaakt van de ruimte om er lekker veel sleutelhangertjes er bij te kunnen laten uitsnijden. Deze schijnen in mijn omgeving best gewild te zijn, vandaar zit er in elk ongebruikt gat dat ik kon vinden een sleutelhangertje om uit te snijden.

UPDATE 01-12-2014

Sinterklaas kwam 4 dagen te vroeg voor mij:
M’n nieuwe printplaatjes zijn binnen, de Rev1 versie van de GM7UTB. Hopelijk zijn de kinderziektes er een beetje uit nu en krijg ik deze direct werkend zonder modwires en aanpassingen waarbij extra soldeerwerk nodig is dan er componenten nodig zijn.
20141201_112505De GM7UTB Rev 1.

20141201_131807Ook bracht deze early sinterklaas een rits met timersegmenten en nog wat andere componenten, welke ik niet fotogeniek genoeg achtte. Had ie niet hoeven doen. Helaas stuurde die zelfde sinterklaas ook een dikke rekening. Had ie ook niet hoeven doen…
Er gaan 6 van deze ‘digits’ in een timer en er zitten er 25 in deze ‘tube’, dus we kunnen weer even vooruit met het maken van time bombs 🙂
Vanmiddag wordt de printplaat bestukt en getest.
De lasergesneden transparantie acrylplaat en aanverwante onderdelen komen als het goed is morgen of anders overmorgen binnen. Dan kunnen we beginnen met bouwen. Gisteren nog een kleine update doorgevoerd in de programmacode, maar in principe is deze af en hoeft enkel te worden gecompileerd en naar de microcontroller te worden geschreven.

UPDATE 02-12-2014

De herziene GM7UTB plaat werkt prima tot nu toe en geen enkele aanpassing hoeven doen, welke niet was ingecalculeerd voor deze opdracht. Ik ben blij dus :). Een kleine testopstelling op de foto hier onder:
20141202_111613Ik heb hier een project/debug batterij aangesloten om de boel te testen. Bij het afgewerkte product komt er een female DC jack, waarop een adapter aangesloten kan worden aan de onderkant van de hele koffer, waarin de GM7UTB wordt ingebouwd. Desondanks gebruik ik toch steeds een tamiya stekkerverbinding om de GM7UTB te verbinden met deze jack. Dit is omdat het voor mij veel handiger is om service te kunnen verlenen, aangezien ik dan elke willekeurige 6-12 Volt accu kan aansluiten, welke ook een tamiya stekker heeft. De welbekende racing packs van 7,2V NiMh en mijn zelfgemaakte 7,4V Li-Ion accupacks hebben deze aansluiting, ook 11,1-11,3Volt packs kunnen worden aangesloten.  Zo ben ik niet gebonden aan netstroom of aan het improviseren van (onbetrouwbare) verbindingen bij serviceverlening, testen en debugging. Ook kan er heel eenvoudig later een zelf ontworpen battery management module worden ‘gemount’ op de printplaat, zodat de opdrachtgever deze timebomb eventueel later ook mobiel kan inzetten. Er is over nagedacht 🙂

Snijwerk
Het snijwerk komt morgen binnen hopelijk, ik had net gezien dat de order is afgerond, dus nu wachten totdat er ‘shipped’ staat naast deze order, dit hoop ik tegen de avond te mogen aanschouwen.

UPDATE 05-12-2014

We zijn al weer bijna klaar. Altijd leuk zulke hazensprongen bij de updates. Er was een klein probleempje met het eerdere snijwerk. Er was een wittige waas soort van ‘ingebrand’ op veel plekken van het snijwerk, waardoor het onverkoopbaar was. Gelukkig had het bedrijf goed en snel gehandeld door direct de opdracht opnieuw te snijden en dit maal prima materiaal af te leveren.

20141205_165658Hier de eerste standoff bouten al vastgezet. Ook de speaker, keypad en knop zitten al vast.

20141205_183324De rest er bij gezet. (Dit is natuurlijk de onderkant van de plaat)

trommelgeroffel…

20141205_183425De bovenkant van de plaat.

20141205_183827In de case. Er moet nog wel wat cosmetisch werk gedaan worden. Zoals draadjes in de ontstekers en een lichteffectje in de case zelf. Tot slot moet de plaat nog op 2 punten worden vastgezet en dan is hij klaar voor een test en daarna oplevering.

20141204_204112C4 wrapper

20141204_204127Hout doet het goed als C4. Wist je trouwens dat hout een behoorlijk hoge energiedichtheid heeft. Het is puur het feit dat het niet explosief ontbrand of detoneert, dat deze energie niet zo ‘explosief’ vrij komt. Benzine is bijvoorbeeld nog veel energiedichter en heeft een hogere energiedichtheid dan bijvoorbeeld C4 of RDX. Het is puur dat benzine niet zo snel kan verbranden dat het vaak geen explosief karakter toont bij het branden. Daarentegen als benzine eerst goed wordt verneveld en wordt vermengd met zuurstof (uit de lucht), dan kan een stof zoals benzine, geschuurde houtvezels en zelfs stofdeeltjes, zeer explosief ontbranden. Denk aan thermobarische wapens (krachtiger per kg dan ‘normale’ explosieven), of de welbekende stofexplosies in graanschuren/zagerijen, welke regelmatig nog gebeuren en vaak gewonden of doden tot gevolg hebben. Overigens is het hout in deze staat (als balk) niet geschikt voor explosieven, dus met recht ‘inert’ te noemen in deze context.

20141205_1712424 keer C4

20141205_172604Vastgezet op de bodemplaat.

UPDATE T/M 09-12-2014 – Oplevering

20141208_185255De opdrachtgever met zijn 2e bomspel op de foto.

 

Leave a Reply