[TIMEBOMB]

Waarschuwing South_Africa_-_General_Warning_sign_(temporary).svg Lees dit eerst
Op deze pagina wordt een relikwie tijdbom besproken. Deze lijkt op een echte, maar is dus ‘inert’. Dat wil zeggen dat er geen enkele explosieve lading wordt gebruikt. Desondanks lijkt deze relikwie tijdbom op een echte. Zeker voor een ongetrainde of de ‘gewone mens’ kan een onbedoelde, plotselinge confrontatie met een dergelijk object erg schokkend zijn. Mocht je uit deze pagina inspiratie halen of er zelf een gaan maken, houd bovenstaande in gedachten.  Zorg er voor dat iedereen in de omgeving, of mogelijke omstanders vooraf weten dat dit een relikwie/ neppe bom is. Vanzelfsprekend zijn luchthavens, stations, bussen, boten, trams, treinen, scholen, bibliotheken, overheidsgebouwen, drukke gebieden en een tal van andere plaatsen NIET geschikt om een dergelijk object bij je te dragen. Gebruik je verstand.

 

Dit is een RFID Airsoft/Paintball grade tijdbom!

20130828_232842

De RFID Airsoft/Paintball grade tijdbom, oftewel [TIMEBOMB], is een microcontroller gestuurde simulator/relikwie tijdbom. Hoewel het C4 pakket is gevuld met boetseerklei en de ontsteker een op de draaibank vervaardigd stukje aluminium is, lijkt dit apparaat voor een ongetraind oog dan ook op een echte bom. Het gewicht komt redelijk overeen met dat van een echte en op het vliegveld kan je hier ook absoluut niet zonder meer mee rondlopen. De microcontroller is zo geprogrammeerd dat er outdoor spellen mee gespeeld kunnen worden. Er worden scores bijgehouden (bij ontploffen krijgen de ‘Terroristen’ een punt, bij ontmantelen krijgt de ‘Politie’ een punt). De timers voor zowel het ontploffen en het ontmantelen zijn door middel van RFID kaarten makkelijk in te stellen. Voor paintball en airsoft is [TIMEBOMB] heel erg geschikt, omdat de behuizing 100% spatwaterdicht is en is gemaakt van ABS, een sterk plastic soort. Paintballverf en BB’s zullen er niet snel wat tegen beginnen en een plasje modder of wat regen is ook geen probleem. Het enige probleem kan misschien zijn dat de bom niet meer te vinden valt; hij is erg compact!

Check anders even dit YouTube filmpje:


-Volledig waterdicht
-Compact, 220 x 146 x 55 mm,
-Stevig ABS plastic
-‘Voelt’ zwaar aan als een ‘echte’ bom, vanwege de boetseerklei in het C4 pakket
-Batterij gaat ruim 24 uur mee bij energiezuinige instellingen (Li-Ion, 2600mAh)
-Transmitter om statistieken/timers te versturen (XBee PRO 60mW)
-Volledig te sturen met RFID kaarten (Mifare classic 1 of 4 KB)
-Geen bewegende delen, ook geen knoppen
-RFID kaarten kunnen worden toegevoegd/verwijderd/aangepast naar wens
-Oerdegelijk; electronica voor groot gedeelte in epoxy gegoten
-Scores (Politie en Terroristen) worden bijgehouden, ook indien batterij losgekoppeld is
-Instellingen (geluid/backlight/transmitter/kaart-toewijzingen) blijven ook bewaard
-Eenvoudig te herprogrammeren; USB-poort nog bereikbaar (Arduino Micro)

Voor de Arduino programmeurs onder ons (of de nieuwsgierigen):
Timebombgame_RFID_v1_1_3 (.INO bestand voor Arduino IDE, http://www.arduino.cc)

Q&A:

Q: Hoe waterdicht is waterdicht?
A: Ik heb hem een keer ondergedompeld in kraanwater en er kwam helemaal niets doorheen. Ik moet nog wachten op een lekkere regenbui om hem daar eens in te laten liggen.

Q: Ik zie in dat filmpje allemaal kaarten voorbij komen, wat is wat?
A: Het is wat verwarrend in het begin, maar als je het ‘kaartensysteem’ doorhebt is er geen fluit meer aan. Er zijn 4 hoofdkaarten en 4 tijd instelkaarten.
20130829_024929
De 4 hoofdkaarten zijn:
-SETTINGS – opent en rouleert tussen de verschillende instellingen tijden de set-up
-START/OK/STOP – start of pauzeert de klok of bevestigd instellingen tijdens de set-up
-DEFUSE/CANCEL – start een ontmanteling bij tikkende bom of annuleert instellingen
-RESET – stopt direct een lopend spel, zonder scores. Sluit alle instellingen, indien open.

De 4 tijd instelkaarten zijn:
1 MINUTE – voegt 1 minuut aan de afteltimer toe tijdens set-up
10 MINUTES – voegt 10 minuten aan afteltimer toe tijdens set-up
1 HOUR – voegt 60 minuten aan afteltimer toe tijdens set-up
DEFUSE TIMER – rouleert tussen 1, 5, 10, 20, 30, 45, 60, 90, 120 en 180 seconden ontmanteltijd tijdens set-up

Voor een normaal spel zijn eenmalig de tijdinstelkaarten nodig en de START kaart. Wanneer het spel loopt is in principe alleen de DEFUSE kaart nog nodig in het veld. Hiervan kunnen er meerden worden gemaakt via het set-up menu. Na ieder voltooid spel (of ontploft of ontmanteld), moet de RESET kaart gebruikt worden om door te gaan. Dit is expres zo gedaan om vals spel tegen te gaan, zoals het stiekem opnieuw instellen van de bom nadat een ontmantelingspoging is gelukt. De RESET kaart blijft bijvoorbeeld in beheer van de spelleider of organisator.
Het is dus gelukkig niet zo dat er tijdens een spelletje paintball de hele tijd gehasseld hoeft te worden met verschillende kaarten en dat met verward raakt. Zodra de bom aftelt is eigenlijk alleen de DEFUSE kaart nog van belang in de actie 🙂

Q: Geen knopjes? Hoe gaat hij dan aan en uit?
A: Goede vraag. Momenteel door inderdaad 6 schroeven los te draaien, kap er af te halen en de batterij los te koppelen. Niet echt een handig klusje. Maaaarrr, gelukkig bestaan er zogenaamde bistabiele reed-schakelaars. Dat zijn magneetschakelaars die hun laatste stand onthouden, ook al is er geen magneet meer in de buurt. Dit zou misschien een duurzame en nog steeds waterdichte oplossing kunnen zijn. Ik ben hier nog over aan het twisten…

Q: Ok, bistabiele reedcontact, maar hoe ga je de batterij opladen dan?
A: Nog een goede vraag. Ik ben bezig een efficientere vorm van draadloze energieoverdracht te fabriceren. Dat zijn 2 spoelen die dicht bij elkaar worden gebracht en zo dus werken als een transformator. Een Oral-B electrische tandenborstel laadt ook op via dat systeem. De afstand tussen die spoelen moet in mijn geval dus minimaal de dikte van het plastic zijn. Hier zitten nogal wat uitdagingen in vanwege de warmteontwikkeling en het behoorlijk lage rendement.

Q: Wat kost nou zo’n nepbom?
A: Omdat het natuurlijk een prototype is, kost het best veel geld, meer dan je denkt waarschijnlijk. Alle onderdelen bij elkaar kostte mij ongeveer 206 Euro.
-Arduino Micro, 20 Euro
-ABS behuizing, 22 Euro
-7,4V 2600 Li-Ion accu, 40 Euro
-RFID module, 35 Euro
-Neppe C4, 4 Euro (toepasselijk)
-XBee PRO + voet + HEXconverter, 55 Euro (Al is dit niet essentieel voor een werkende bom)
-Display 2×20, gratis uit een oude HP Laserjet
-Wat kleine electronica en gatenprint: 10 Euro

Q: Je zegt oerdegelijk, maar je gebruikt gaatjesprint…Vertel?
A: De onderkant zit vol met epoxy gesmeerd, jazeker, oerdegelijk 🙂
Uiteraard zal ik -mocht ik een final model maken- een printplaat ontwerpen en laten etsen ergens, dan is het oer-oerdegelijk.

Q: Ga je deze dingen ook verkopen?
A: Ik heb er al 2 in opdracht gemaakt, zie hiervoor de [OPDRACHTEN] pagina 🙂
Wil je meer weten, wat vragen en of de mogelijkheden bespreken, stuur gewoon een e-mailberichtje naar het e-mailadres onderaan deze pagina.

Q: Mag je dit wel hebben in Nederland?
A: Nee dat mag niet zeker niet zonder meer. In de Wet Wapens en Munitie staat er onder Categorie 1 vermeld dat je geen bewust op echt lijkende vuurwapens en explosieven voorhanden mag hebben (laat staan dragen). Daarnaast is er nog een wet die gaat over explosieven voor civiel gebruik, maar daar kan ik niet veel uit opmaken. De timebomb zoals ik die hier had gemaakt was dus verboden geweest om voorhanden te hebben. Dit komt omdat er nergens duidelijk te zien is dat dit een nep explosief is. Volgens NATO bepalingen echter, is er afgesproken dat het duidelijk is voor de buitenwereld als er duidelijk leesbaar het woord ‘INERT’ staat geprint op het explosief of de explosieve lading. Ook wordt er een lichtblauwe kleur van verpakkingsmateriaal van het explosief voorgeschreven welke het zelfde effect zou moeten hebben. Inert, of beter gezegd, chemisch inert, betekent dat het explosief geen materialen bevat die chemische reacties kunnen aangaan met andere stoffen. Bij explosieven betekent dat in ieder geval geen chemische reacties op een explosieve of zeer brandbare manier.
Op het moment van maken wist ik nog niet veel van deze regelgeving af, maar nu ik wat ben ingelezen heb ik deze timebomb dan ook aangepast en er het woord ‘INERT’ bij gezet. Ook staat er op de wikkel van de C4 nu ‘AIRSOFT/PAINTBALL GRADE’. Dit zou voldoende moeten zijn.
Los van dit hele bovenstaande is het altijd belangrijk om verstandig om te gaan met dit soort apparaten, want de meeste mensen weten niet eens wat ‘INERT’ betekent. Met een dergelijke timebomb rond gaan lopen op Schiphol lijkt mij garant staan voor een nachtje cel of wellicht wat meer. Gebruik je verstand 🙂

Q: Die C4, waar is dat van gemaakt?
A:
Boetseerklei (ongeveer 800 gram) en daaromheen gelig 100grams papier. De tekst heb ik afgekeken van een C4 plaatje op Google afbeeldingen en een beetje naar eigen inzicht afgewerkt. Aardig gelukt, al zeg ik het zelf.
20130828_144432   20130828_150146

Q: En de ontsteker?
A: Dat is een 9mm gedraaid stuk aluminium dat daarna met een 7mm boor is uitgeboord. Daarna heb ik het volgegoten met epoxy hars en er 2 losse draden in geprikt en vastgehouden tot de epoxy hard werd. Dat plugje heb ik in de klei geprikt toen het nog zacht was, net zoals ze het in de film doen 🙂

Q: Zou je hier een echte bom/vuurwerk op kunnen aansluiten?
A: Ja, maar ik ga maar niet uitleggen hoe dat moet. Los van dat het een misdrijf is, wil ik niet bijdragen aan terroristische activiteiten, verloren lichaamsdelen en domme acties.

Q: Hoeveel weegt het?
A: 1458 gram, volgens de keukenweegschaal.

Q: Waarom RFID kaarten en niet gewoon knoppen?
A: Ik wilde iets dat compleet waterdicht was en geen enkel mechanisch onderdeel had. Dat heb ik nu bewerkstelligd, lijkt mij. De Mifare kaarten zijn niet zo heel duur, ongeveer 2,50 Euro per stuk, misschien goedkoper als je ze bulk inslaat, dus je kan er wel eentje kwijtraken opzich. Ook zijn nieuwe kaarten zonder problemen toe te voegen en oude kaarten te verwijderen uit het systeem. Het is even wennen, maar het gaat wel vlot eigenlijk.

Q: Ik paintball niet en ik doe geen airsoft, kan ik er ook wat mee?
A: Ja en misschien. De hardware die is gebruikt is zo universeel, dat er vele denkbare systemen gemaakt kunnen worden met het zelfde printplaatje. Het enige dat hoeft te veranderen is de programmeercode. Denk aan:
-(Draadloos) alarmsysteem
-(Draadloze) toegangscontrole
-(Draadloze) urenregistratiesysteem (inklokken)
-(Draadloos) betalingssysteem
-(Draadloos) inchecksysteem
De combinatie van Arduino (of ieder andere programmeerbare microcontroller), een RFID module en een XBee transmitter/receiver, biedt echt heel veel mogelijkheden.

Q: Ik heb een andere vraag of ik wil wat bespreken
A: RenderedImage

 

GM7.nl is niet verantwoordelijk voor ongewenst of crimineel gedrag door diens bezoekers.  Lees voor meer informatie helemaal bovenaan deze pagina en nogmaals: Gebruik je verstand